VÁNOČNÍ ŠPALDOVKA

by - středa, prosince 25, 2019


Co by to bylo za Vánoce bez poctivé domácí vánočky. Každoročně jsem pekla klasickou variantu podle receptů našich babiček. Letos jsem udělal změnu a poprvé jsem zkusila připravit vánočku ze špaldové mouky.


Doba přípravy: 120 min.

Ingredience:
250 g celozrnné špaldové mouky
250 g hladké špaldové mouky
100 g másla
20 g droždí
250ml mléka
100 g třtinového cukru
100 g rozinek
100 g sušených brusinek
2 vajíčka
100 g mandlí
špetka soli

1) V hrnečku si připravíme kvásek. Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžičkou cukru a necháme odpočinout na teplém místě.
2) V míse smícháme obě mouky.
3) Roztavené máslo rozšleháme s cukrem, mlékem a žloutky. 
4) Mouku, vyšlehané máslo a kvásek smícháme dohromady. Na závěr přidáme rozinky a brusinky.
5) Těsto důkladně prohněteme a necháme kynout v teple cca. 40 minut.
6) Vykynuté těsto rozdělíme na 9 stejných kusů a vyválíme z nich válečky
7) Nejprve upleteme copánek ze 4 hadů, pak ze 3 a nakonec ze 2.
8) Hotovou vánočku necháme ještě pár minut v teple nakynout.
9) Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí.
10) Vánočku pečeme cca. 40 minut při 180 °C.

Přeji dobrou chuť.

Vaše Fit.Food.Lover




You May Also Like

0 komentářů