KOPŘIVY
Vyrážíme na louku či do lesa, zkrátka tam, kde je minimum lidí, kde se můžeme v klidu procházet, povídat si, jednoduše relaxovat. Během našich toulek přírodou pozorujeme, jak se všechno probouzí k životu. Stromy se začínají zelenat a drobné rostlinky vysílají první lístky na povrch země.
Jednou z prvních jarních bylinek jsou kopřivy. Už naše babičky věděly, že kopřiva není jen nepříjemný plevel, ale že je to i hodnotná bylinka pomáhající na nejrůznější neduhy.
Kopřivy si ustelou prakticky všude, v lese, u cesty, u potůčku či na zahrádce. Není problém kopřivy objevit. Nesmíme však zapomínat, že bychom vždy měli bylinky sbírat v čistém prostředí. Není od věci si na sběr kopřiv vzít s sebou rukavice, neboť někdy dokážou pěkně žahnout.
Není náhodou, že se s kopřivou ve velikonočním období nešetřilo. Pomáhala totiž k jarní očistě organismu. Kopřivy mají schopnost rozpouštět v těle škodliviny. Zároveň pomáhají čistit pleť, posilovat vlasy a snižovat krevní cukr.
Nejčastěji se kopřivy přidávají do velikonoční nádivky. Kromě této klasiky můžete vyzkoušet i jiné kopřivové recepty. Z lístků kopřiv můžete připravit polévku či špenát. Také lístky můžete přidat například do vaječné omelety, quiche či k masu. Variant je spousta, jediné pravidlo je, že kopřivy musí projít varem, aby se zbavily žahavosti.
Tuto bylinku však nemusíte využít jen v kuchyni. Můžete například použít výluh z kopřiv k umytí vlasů či jako koupel pro vaše unavené nohy.
0 komentářů