MEDVĚDÍ ČESNEK

by - čtvrtek, dubna 09, 2020


Poslední dobou trávíme čím dál více času toulkami po místních luzích a hájích. Nasáváme jarní atmosféru plnými doušky a zároveň se snažíme více vnímat přírodu kolem nás. Také jsme se zaměřili na sběr nejrůznějších bylinek. 

V dnešním článku se dozvíte něco více o medvědím česneku, jehož sezona je právě v plném proudu. Nejčastěji ho najdete na odlehlých místech u potůčků od konce března do konce dubna. S tím, kde tuto rostlinku najít vám může pomoci mapa výskytu, kterou lze najít na internetu. Důležité je si medvědí česnek nezaměnit s konvalinkou, která je jedovatá a jejíž listy jsou velmi podobné. Nicméně vůně medvědího česneku je nezaměnitelná a je tak ideální se podle ní orientovat.

Tato jarní bylinka je plná vitamínů a minerálů. Za zmínku stojí hlavně vitamín C, který ve 100g třikrát překračuje doporučenou denní dávku. Ale věřím, že díky silné chuti a vůni je nereálné za den takové množství zkonzumovat. Kromě posílení imunity díky vitamínu C, dále také působí jako antibiotikum, pomáhá trávení a podporuje krvetvorbu. 

Asi vás napadne otázka, jak natrhanou nať uchovat. Jednou z variant je ji umístit do vázy s vodou, kde vám vydrží 3 dny. Pokud chcete lístky uchovat déle, dejte ji do sáčku a zamrazte. Dalším způsobem skladování je i výroba pesta, které můžete dochutit nasekanými oříšky a parmezánem. 

Medvědí česnek se dá použít do řady receptů. Jednou z nejjednodušších variant je pomazánka s medvědím česnekem. Můžete také vyzkoušet přípravu bylinkového másla, rizota či krémové polévky. 

Je krásné počasí ideální pro procházku v přírodě. Tak třeba narazíte právě na medvědí česnek a připravíte si něco zeleného na svůj talíř, když je dnes ten Zelený čtvrtek. 

Vaše Fit.Food.Lover




You May Also Like

0 komentářů