TVAROHOVÝ MAZANEC

by - pondělí, dubna 13, 2020


Stejně tak jako k Vánocům patří vánočka, tak na Velikonoce pečeme beránka a mazanec. Tento bochánek z kynutého těsta se pekl vždy tradičně na Bílou sobotu, aby byl na velikonoční svátky pěkně připravený. Letos jsem se snažila vymyslet zdravější variantu tradičního receptu pro mazanec. Mouku jsem vyměnila za celozrnnou špaldovou a pro zvýšení obsahu bílkovin jsem přidala tvaroh. Sladké chuti jsem dosáhla pomocí čekankového sirupu a medu. 

Doba přípravy: 120 minut

Ingredience:
400 g celozrnné špaldové mouky
1 droždí
200 g polotučného tvarohu
100 ml mléka
2 vejce + 1 vejce na potření
citronová kůra z 1 citronu
čekankový sirup
med
100 g rozinek a brusinek
20 g mandlových plátků

1) Veškeré ingredience si vyndáme hodinu dopředu z lednice, aby dostaly pokojovou teplotu.
2) Droždí rozdrobíme do vlažného mléka a přidáme lžičku medu.
3) Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
4) Do mísy si mezitím nasypeme mouku, přidáme tvaroh, vejce, citronovou kůru, sušené ovoce a sirup či med. Na závěr do mísy nalijeme připravený kvásek.
5) Důkladně hněteme těsto, dokud není dokonale hladké a nelepí se.
6) Hotové těsto necháme kynout v teple cca. 1 - 1,5 hodiny.
7) Mezitím si předehřejeme troubu na 180 °C.
8) Z vykynutého těsta si vypracujeme bochánek, který položíme na plech vyložený pečicím papírem.
9) Bochánek pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandeli.
10) Pečeme cca. 45 minut. Zda je mazanec hotový použijeme zjistíme pomocí špejle.


Přeji dobrou chuť.
Vaše Fit.Food.Lover

You May Also Like

0 komentářů