FALAFELY PEČENÉ V TROUBĚ

by - sobota, února 10, 2018

Na obrázku může být: jídlo


Často mě k novým receptům inspirují naše toulky po cizích zemích. Tímto pokrmem se podíváme do Egypta, odkud pochází výborné vegetariánské jídlo z cizrny, tzv. Falafel (v arabštině فَلافِل). Obvykle se tyto cizrnové kuličky či placky smaží na oleji, ale my si připravíme zdravejší variantu pečenou v troubě.👌

Doba přípravy: 30 min.


Ingredience:
2 hrníček cizrny
1/2 hrníčku nasekané petrželky
1 hrníček nasekané jarní cibulky
2 stroužky česneku
1 polévková lžíce mletého římského kmínu
1 lžičky soli
1/2 lžičky pepře
chilli

1) Cizrnu namočíme na 12-24 hodin.

2) Slijeme vodu a cizrnu rozmixujeme. 

3) Do rozmixované cizrny přidáme na jemno nasekanou petrželku, jarní cibulku, rozmačkaný česnek, římský kmín, sůl, pepř a chilli (podle chuti). Vše důkladně promícháme.

4) Necháme na cca. 30 min odpočinout do lednice, aby se jednotlivé chutě hezky prolnuly. Pokud nestíháte, nic se nestane, když falafely připravíte rovnou. 

5) Z těsta vytvarujeme kuličky či placičky. Je nutné je pořádně umačkat, aby držely tvar. 

6) Připravené falafely poklademe na plech vyložený pečícím papírem. Mezitím si troubu rozehřejeme na 200 °C. Jakmile jsou falafely zlatavé, vyndáme je z trouby. Může to trvat cca. 10 min. (záleží na typu trouby).

7) Můžeme podávat v tortille, s cous cous salátem nebo třeba jen se zeleninou a jogurtovým dipem. 

Něco málo k ingrediencím:

Cizrna (Římský hrách)
- pomáhá snižovat cholesterol, předcházet zácpě a posilovat nervovou soustavu
- je zdrojem vitaminů B2 a B6 a také kyseliny listové (ideální pro těhulky)
- je zdrojem železa (téměř třikrát více než v mase), fosforu, draslíku, hořčíku
- doporučuje se zvláště těm, kdo trpí stresem a depresí

Dobrou chuť.😋
Vaše Fit.Food.Lover

You May Also Like

0 komentářů